lauantai 7. toukokuuta 2011

LIFTILLÄ KESÄÄN

Täällä Keski-Euroopassa on jo alkukesä, mikä tuo mieleen muistoja ja polttavan kaipuun tien päälle. Haluan matkustaa tuntemattomaan, tutustua uusiin ihmisiin, ja mikä olisi parempi tapa tehdä se kuin liftaaminen?
Liftaaminen on paitsi halpaa myös kaunista. Satunnaisen auton pysähtyessä avataan vaivihkaa ovi yksittäisen ihmisen arkeen ja samalla maan kulttuuriin. Rakastan peukalokyydin tuomaa vapauden tunnetta ja siihen liittyvää välitöntä ihmistenvälistä vuorovaikutusta, mutta toisaalta vihaan loputtomalta tuntuvaa odottamista polttavalla asfaltilla, tyhjien citymaastureiden kaahatessa välinpitämättömästi ohitse. Siitäkin huolimatta suosittelen liftaamista kaikille (yksinäiset naiset poissulkien), joiden seikkailumieltä ja kukkaroa lentokoneet eivät houkuttele ja jotka EIVÄT ole suuntaamassa matkallaan Ranskaan tai Espanjaan (kaksi Euroopan ehdottomasti huonointa liftimaata).

Tässä muutama ajatus ja joitakin hyödyllisiä vinkkejä liftireissailuun liittyen:

1. Ota mukaasi paksu tussi, jolla voit raapustaa kauas näkyviä kaupunkikylttejä nopeasti ja helposti. Kyltit helpottavat kyydin saantia suunnattomasti, koska ihmisten pysähtymiskynnys on alhaisempi, mikäli he jo etukäteen tietävät, minne olet menossa. Kylttejä on kuitenkin TODELLA rasittava raapustaa puolikuivalla kuulakärkikynällä...

2. Dyykkaa samaa tarkoitusta varten pahvinpalasia huoltoasemien roskiksista.

3. Ota mukaasi kartta, jotta tiedät, minne olet menossa ja mitä kyltteihin kannattaa kirjoittaa. Liftatessa esim. Helsingistä Pietariin, kannattaa ensimmäiseen kylttiin kirjoittaa "Kotka", koska suuremmalla todennäköisyydellä ihmiset pysähtyvät välimatkan ollessa nopeasti hahmotettava ja lyhyt (kovinkaan moni ei ole valmis spontaanisti ottamaan tuntematonta ihmistä kyytiinsä seuraavalle 300 km:lle, mutta tarjoavat kyllä kyytiä perille asti, mikäli olette menossa samaan kohteeseen ja mikäli tulette toimeen).

4. Käy vessassa kun kuskisi pysähtyy, jottet turhaan joudu pysäyttelemään autoa myöhemmin ja hidastamaan näin hänen matkaansa.

5. Puhu kuskille, mikäli hän puhuu sinulle. Ole hiljaa, mikäli kuski ei ole
jutustelutuulella.

6. Mikäli lähdet liikkeelle kaupungista/kylästä, hankkiudu sille tielle/siihen risteykseen, joka johtaa kaupungista/kylästä ulos haluamaasi suuntaan. Mikäli kohteesi on idässä, mene siis itään johtavalle tielle jne. Eli liftatessa Helsingistä Pietariin ei kannata turhaan kyhjöttää "Kotka"-kyltin kanssa Ruoholahden suunnalla...

7. Mene oman harkintasi mukaan moottoritielle. Periaatteessahan se on laitonta, mutta itselleni nopeimmat kyydit ovat aina tulleet moottoritiellä. Muutamaan otteeseen olen saanut kyydin poliisilta seuraavalle huoltoasemalle, muutamaan otteeseen poliisi on moikannut ja sanonut, etten periaatteessa saisi seistä tienposkessa...Mutta minkäs teet, mikäli edellinen kuski on jättänyt sinut keskelle motaria! Muista kuitenkin motarillakin, että mitä useampi vääriin kaupunkeihin/kyliin johtava tai muista kaupungeista/kylistä tuleva risteys on takanasi, sitä todennäköisemmin ohi menevät autot menevät sinun kohteeseesi. Jokainen eteenpäin ajettu kilometri motarilla siis helpottaa matkaasi.

8. Mikäli olet nainen ja liftaat yksin (en suosittele), mene kyytiin huoltoasemilta. Tällöin voit itse vaikuttaa siihen, keneltä liftiä pyydät ja kenen kyytiin nouset. Tällöin sinulla on myös suurempi todennäköisyys päätyä esim. yksinäisen naisen tai perheen kyytiin.

9. Paina varmuuden vuoksi mieleesi auton merkki, väri ja rekkari sekä kuskin kasvonpiirteet (ja yritä muistaa ne...).

10. Suurin osa ihmisistä pelkää enemmän sitä, että sinä ryöstät heidät kuin toisin päin.

Ellei täysin suunnittelematon liftaaminen ota ajatuksena tulta alleen, Keski-Euroopassa on myös erittäin hyvin toimiva kimppakyytijärjestelmä. Etenkin Saksasta ja Saksan kautta pääsee helposti muihin Keski-Euroopan kohteisiin, koska Saksan moottoritiet levittäytyvät maassa ristiin rastiin ja koska saksalaiset liikkuvat kesäisin paljon autoillaan sekä kotimaassaan että sen ulkopuolella. Matkat maksavat yleensä jonkin verran kuskista riippuen, mutta palvelu on hyvää, nopeaa ja ihmisläheistä. Esimerkiksi Berliinistä Müncheniin pääsee varmasti joka päivä ja kyyti maksaa keskimäärin 30 euroa. Paras ja toimivin kimppakyytisivusto on: www.mitfahrgelegenheit.de.

Suomessakin on olemassa www.kimppa.net ja www.kyydit.net, mutta niiden toiminta ei valitettavasti ole mitään saksalaiseen järjestelmän rinnalla.


Milanosta, Sissi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti