keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Vastakohtien Libanon


Täysikokoinen lammas pyörii vartaassa libanonilaisen luksushuvilan terassilla, joka kannattelee satapäistä, bikineihin ja sporttisiin uimashortseihin sonnustautunutta bilekansaa. Terassin alapuolella kimmeltää Välimeri, horisontissa hulppeiden purjeveneiden vahatut pinnat. Olemme saapuneet hostimme Erneston siivellä övereimpiin yksityispileisiin, joissa kumpikaan meistä on koskaan vieraillut. Vauras suku juhlii tyttären syntymäpäiviä tarjoamalla vierailleen kaiken perheen isoisän 1930-luvulla rakentamassa linnassa. Ruskettunut nuoriso tanssii, juo ja nauraa, moni on mainosalalla ja edustaa Libanonin hyväosaista ihmisryhmää. Turkoosissa rantavedessä lilluessa tuntuu absurdilta ajatella, että Tripoliin on vain 20km ja Syyrian rajalle ajaisi kahdessa tunnissa.

Seuraavana päivänä tipahdamme taksista Shatilan pakolaisleirin portille. Kaikkialla on roskia, repaleiset parvekeverhot lepattavat sameassa ilmassa, vihannes-ja hedelmätiskit notkuvat värejä köyhyyden keskellä ja lähes joka kadunkulmaan monistettu Jasser Arafat valvoo kaaosta katseellaan. Eteläbeirutilaisen palestiinalaispakolaisleirin pimeillä ja kapeilla kujilla on vaikea hengittää: ilma on paksua ja haisee ulosteelle, hämähäkkimäiset sähköjohtoviritelmät rätisevät vuotavien viemäriputkien vieressä, eikä auringonvalo yletä kaikkialle.
Jamile, Shatilassa koko elämänsä asunut palestiinalaisnainen, tarjoaa meille majapaikan olohuoneestaan ja valmistaa kanaa, curryriisiä ja manteleita. Illalla istuessamme Jamilen betonisella katolla kynttiän valossa, Jamile kertoo, että elämä ilman kotimaata on kuin jatkuvaa lentämistä: siipiä väsyttää, mutta mihinkään ei voi laskeutua lepäämään.

On ihmeellistä vierailla peräkkäin kahdessa, täysin toisilleen vastakohtaisessa todellisuudessa, jotka kuitenkin mahtuvat saman maan sisään. Molemmat ovat yhtälailla totta, vaikka tunnelmaltaan valovuosien päässä toisistaan. Jotain yhteistä niistä kuitenkin löytyy.
Terassilla nuokkuvat rantaleijonat vastasivat juhlivansa unohtaakseen maansa todellisuuden, labyrinttimaisessa leirissään tottuneesti pujotteleva Jamile sanoi samaa: ”Me nauramme ja juhlimme aina kun on mahdollista, sillä täytyy elää. Täytyy liikkua eteenpäin.”

Lotta


Beirut-6

3 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus!
    Shatilan leiri on aika hurja paikka. Palestiinalaiset ovat eläneet siellä vuodesta -48 saamatta koko aikana minkäänlaisia kansalaisoikeuksia. Palestiinalaisten runnellut ihmisoikeudet on ongelma joka ei rajoitu Israelin sisälle, ja josta puhutaan ihan liian vähän! Shatila on hyvä esimerkki tästä. Hienoa, että valitsitte sen yhdeksi kohteeksenne.

    VastaaPoista
  2. Tämä kirjoitus onneksi kuvaa elämää Libanonissa vähän paremmin kuin tänään tv 2ssa esitetty dokumentti, jossa Beirutin kuvaaminen jäi todella vähäiseksi, sen sijaan Lottaa kuvattiin liikaakin.

    Libanonilaisena olin todella pettynyt kuvaukseen ja olisin odottanut vähän monipuolisempaa ja informatiivisempaa kuvausta kotikaupungistani.

    Myös tänään Beirutista isoäidin luota Suomeen palannut tyttäreni oli aika ihmeissään ja kysyi, kuvataanko dokkarissa Beirutia vai jotain aivan muuta paikkaa. Salam

    VastaaPoista
  3. Kannattaa laajentaa tietämystä Israelista ja naapurivaltioista sekä pakolaisuudesta
    Lue väittämät ja totuudelliset vastaukset.
    http://fi.icej.org/news/commentary/v%C3%A4ite-ja-vastaus-1

    VastaaPoista