lauantai 30. huhtikuuta 2011

Kuninkaallinen kaipuu

Niin se on, Kate sai Williaminsa ja William Katensa. Lontoo oli kaunis, ihmiset iloisia ja vettäkään ei satanut, täydellistä siis. Iski ikävä, haluan takaisin kotikaupunkiini... koska en sinne nyt kuitenkaan lähde takaisin, päätin tehdä Lontoo-listan paikoista, joista minulle tulee hyvä mieli.



GREENWICH

Greenwichin puisto avautuu mahtavasti korkealta kukkulalta, josta näkyy koko kaupunki. Ota mukaan eväät, pari pulloa roseeta ja jotain luettavaa. Leppoisa iltapäivä suurkaupungin syleilyssä taattu. Kukkulan päällä seisoo myös Royal Observatory. Observatorio rakennettiin vuonna 1675, kuningas Charles II:n tilauksesta. Vuonna 1884 Washingtonissa pidetyssä kansainvälisessä kokouksessa sovittiin Greenwichin pituuspiiri (Prime Meridian) yhteiseksi 0-longitudiksi. Samalla sovittiin Greenwichin aika, eli GMT, maapallon aikavyöhykejärjestelmän perustaksi. Greenwich tarjoaa siis jokaiselle jotakin, vähän kulttuuria ja historiaa, suurkaupungin hulinaa sekä leppoisaa hengailua. Paikalle pääsee kätevästi bussilla/tubella tai botskilla, joka lähtee Westminsteristä pysähtyen Tower Bridgen luona, joten voit hypätä kyytiin kummalla pysäkillä tahansa. Tarkat tiedot löydät TFL Transport for London sivuilta.



BERMONDSEY STREET

Minun entinen asuinalueeni ja mielestäni Lontoon ihanimpia pikkukyliä suurkaupungin sisällä. Lähin pysäkki on London Bridge (SE1). Eteläpuolen uloskäynti ja Bermondsey Street on 10min kävelymatkan päässä. Kartta käteen, siitä saattaa olla tässä tilanteessa apua, jottei mene kadut sekaisin. Bermondsey Streetillä on pari ihanaa ravintelia joissa on käytävä: Village East, minun muistini mukaan parhaimpia drinkkejä ikinä, varsinkin Bloody Mary, namnam, ah! Woolpack, pubiruokaa ja salainen beergarden, sekä The Garrison, jolla sama omistaja kuin Village East -putiikilla. The Garrison on lähigastropubi, eli naapureiden kohtauspaikka, aina tapaa tutun ja tarjoilijat ovat ystäviä, joiden kanssa juodaan drinksuja sulkemisajan jälkeen.



YOUNG VIC

Joen eteläpuolella jatketaan. Bermondsey Streetiltä pääsee kätevästi käppäillen läpi Borough Marketin, Tate Modern, Waterloon lähistölle, the Cut -kadulle, jolla on monta ihanaa gastropubia sekä Young Vic ja Old Vic teatterit. Young Vicin lavalla ovat uransa aloittaneet ja esiintyneet mm. Joseph Fiennes ja Sir Ian McKellan (näin siis muistini mukaan / jos tieto väärää niin “don't shoot the messenger”). Suosittelen nettisivun tsekkailua, liput reilusti halvempia kuin muissa teattereissa ja omat kokemukseni ovat olleet erityisen positiivisia. Lisänä myös, että teatteriin voi viedä lasillisen viiniä, jos siltä tuntuu. The Cut -kadulta löytyy myös gastropubi Anchor and Hope. Varaa paikkasi ajoissa, sillä paikkoja vähän ja pubi on erityisen suosittu maukkaan ruokansa ansiosta. Jos et halua syömään, mene toki drinksulle, he tarjoilevat myös old school -drinkkejä (kultainen 20-luku ja Hercule Poirot) kuten “Sidecar”, joka on harvinaista herkkua, suosittelen!



LA PERLA, COVENT GARDEN

Tämä oli pakko laittaa listaan. Covent Garden, eli turistihelvetti jota vihaan, omaa salaisia drinksupaikkoja. La Perla nyt vaan sattuu olemaan yksi niistä, muista en taida edes tietää. La Perlaan olen vienyt monia ystäviä seuraavasta syystä: nachot maksaa pari puntaa ja margarita happy hour klo 16-19 on kuin maanpäällinen taivas. Paikka on pieni, joten jos haluat ajoissa paikan, edes jonkilaisen, mene paikalle ajoissa, koska 17 alkaa olla jo piukat paikat. Noukkaa itsellesi ja ystävällesi joko “pitcher” eli kannu tai puolikas sellainen, turhaan lasillisia otat, vannon että haluat maistaa kaikkia makuja ja palaat klassikkoversioon aina lopussa.


lontoo1


Seuraavia paikkoja kannattaa seurata jos olet lähdössä Lontooseen:

Wapping Project
tanssikeskus / galleria / ravintola
tämän uniikimmaksi ei tila muutu, vanha tehdas josta on tehty upeasti monikäyttöinen ja uniikki tila. Suosittelen!
http://www.thewappingproject.com/

Secret Cinema
Kerran kuukaudessa järjestettävä salainen, ilmainen elokuvanäytös, jonka paikkaa arvuutellaan nettivuilla annettavien vinkkien avulla. Rekisteröidy, niin saat tarkemmat lisätiedot. Lontoota parhaimmillaan.
http://www.secretcinema.org/

Banksy
Parasta on, kun Banksyn graffiti ilmaantuu kotiovesi eteen tai kun huomaat kävellessäsi että “oho, uusi Banksy-graffiti”. Jos kiinnostaa tarkempikin bongailu, niin tässäpä linkki: http://www.crashpadder.com/blog/2010/05/13/top-10-banksy-locations-london/



RAILAKASTA VAPPUA!


Maria

2 kommenttia: